Samhällsdebatt

Blir Volvo vårt nästa Facit?

Volvo vill få in kapital för att ställa om till eldrift. Men företaget är sent ute och har hamnat långt efter i utvecklingen, skriver Anders Nilsson.

IFK Göteborg slåss för att undvika nedflyttning från herrarnas högsta fotbollsserie Allsvenskan. De senaste säsongerna har man satsat på äldre landslagsspelare som vänder hem efter flera år som utlandsproffs. Spelare som Markus Berg, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson har varit stabila pjäser i svenska landslaget men har inte förmått få den forna storklubben att vinna särskilt många matcher. För en fotbollsintresserad person som jag själv är det svårt att vänja sig vid lagets ständiga misslyckanden; när jag var barn var de ett av världens bästa lag.

Under många år var Volvo den självklara sponsorn av IFK Göteborg. Volvo var, och är, Sveriges största privata arbetsgivare och IFK Göteborg var Sveriges bästa lag. På många sätt gick de hand i hand och var stoltheter inte bara för Göteborg utan för hela Sverige. Frågan är dock om Volvo närmar sig samma öde som fotbollsklubben. Volvo tjänar fortfarande bra med pengar och företaget sålde rekordmånga bilar förra året, 660 000 stycken. Men det är modeller med några år på nacken som står för merparten av försäljningen. XC60 och XC90 hyllades likt ovan nämnda fotbollspelare när de kom, men börjar nu framstå som omoderna med sina törstiga förbränningsmotorer. 

Bilmarknaden är i stark förändring. Elbilen har på allvar fått sitt genombrott, vilket inte minst är tydligt här i Norden. I Norge säljs nästan inga nya fossildrivna bilar längre och i Sverige var mer än var tredje ny bil en elbil förra månaden. Det är knappast en tillfällig topp, utan det slås nya försäljningsrekord praktiskt taget varje månad. Norden i all ära, men det är i jättelandet Kina förvandlingen kanske får störst genomslag. Även där faller försäljningen av fossildrivna bilar, medan andelen elbilar nu står nu för cirka 10 procent av nybilsförsäljningen.

Men det är inga eldrivna Volvo-bilar som säljs. Den enda elbilen Volvo har haft att erbjuda, en eldriven variant av modellen XC40, är skrattretande dyr i förhållande till konkurrenternas bilar och har följaktligen knappt sålts alls. När en ny modell, C40, lanseras i dagarna verkar de göra om samma misstag. Runt 40 mil blir räckvidden för en bil som kostar nästan 700 000, när motsvarande bilar från andra tillverkare går att få för under en halv miljon. Nästa år kommer dessutom flera bilar i samma prisklass från andra tillverkare som ska ha en räckvidd på 60-70 mil. När företaget nu närmar sig börsintroduktion hänvisar de till viljan att få in kapital för att ställa om fordonsflottan till eldrift, men frågan är om det inte är i senaste laget.

En del andra etablerade biltillverkare, som Toyota och Ford, verkar också vara obegripligt sena i elbilsracet vilket öppnat för märken som inte fanns eller var relativt okända för bara några år sedan. Tesla är det tydligaste exemplet, men även kinesiska märken som MG och Nio börjar ta plats på en tidigare ganska statisk marknad. Sion, Lucid Air, och Lightyear One är andra nya märken som kanske snart syns på gatorna. Koreanska KIA har blivit ett av Sveriges populäraste märken tack vare sin satsning på elbilar medan Volkswagen lyckas behålla sin plats i toppen genom satsningar på helektriska ID-serien. Försprånget innebär både att de har hunnit åtgärda en del barnsjukdomar och att de har en infrastruktur på plats kring sina bilar. Tesla vinner inte bara på att vara först med bra elbilar, utan också att ha ett näranog världsomspännande nätverk av laddplatser.

Hade Volvo kunnat undvika att hamna bland de sista i elektrifieringskön? Kanske hade de varit lite snabbare ur startgroparna om inte bland annat Centerpartiet framgångsrikt lobbat för att miljöbilsreglerna skulle specialanpassas för de törstiga fossilbilarna i Volvos fordonsflotta. Det är ofta en björntjänst att ge en gräddfil åt föråldrad teknik.

Det går att dra paralleller till när iPhone introducerades och i rask takt konkurrerade ut en rad etablerade märken som Nokia och Motorola när de inte klarade omställningen till smarta telefoner. En annan parallell är förstås till räknemaskinstillverkaren och industrikoncernen Facit vars sponsring gjorde fotbollslaget Åtvidabergs FF till dominanter i svensk fotboll på 70-talet. De spelade europacupspel och mötte lag som Bayern München, Barcelona och Chelsea. Facit klarade dock inte övergången till datorkraft och somnade långsamt in medan Åtvidabergs FF numera huserar i division 1 södra, där de spelar mot lag som Qviding och Tvååker. Vi får väl se om Volvo och IFK Göteborg lyckas bättre med omställningen. 

Skribent och redaktör för Grön Opinion, aktiv i Miljöpartiet och till vardags psykolog och forskare i psykologi. Nås på anders@gronopinion.com och @angoranders på Twitter.

6 kommentarer på “Blir Volvo vårt nästa Facit?

 1. Det är en direkt felaktighet att XC40 är skrattretande dyr, när den kosta ca 40 000 kr mer än en Kia eNiro…

  Gilla

  • Det må vara sant att det numera finns en sån variant, men många skrämdes nog bort av priset på den första varianten: 674 000 kronor för en bil med 41 mils räckvidd…

   Gilla

 2. Det skulle också vaa intressant att veta vilka bilmärken som erbjuder 60 -70 mil för 500 000 kr???

  Gilla

  • Hej Joakim! Det skriver jag inte, utan det står bilar som kostar nästan 700 000 kr. Där finns ju förstås i dagsläget Tesla Model 3, Ford Mustang och BMW i3 som når strax under 60 mil. Vad nästa års bilar kommer att kosta är ju inte officiellt, men kan tänka mig att till exempel Audis A6 e-tron hamnar runt 700 000 med en räckvidd på 70 mil.

   Gilla

 3. Det går snabbt nu… Kina har närmare 20% elbilsförsäljning än 10%. Förra månaden var det 17% rena elbilar och 3% laddhybrider vilket gjorde en femtedel av all försäljning laddbar. De slår dessutom rekord på rekord så räkna med att oktober, november och speciellt december är rejält mycket bättre än så innan de kinesiska nyåret lugnar ner situation lite, åtminstone tillfälligt.

  Gilla

 4. det verkar som man glömt bort polestar, syskon med volvo och teknikdelare, som inte nämns i artikel.
  samt att man inte nämner ngt om dom nya modellerna som skall byggas i göteborg och i usa på ny elbilsplatform
  vidare har nya uppdateringar samt eco mode lägen släppts som ökar räckvidden med 7-15 % på volvos och polestars EVs.
  dessutom bygger man ny batterfabrik i gbg samt samarbetar med nortvolt om tillv av elbilsbatt i norr

  sen är det svårt att konkurera med dom stora jättarna som har större kassakista samt mer personal, det är därför man nu skall in på börsen.

  Gilla

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: