Samhällsdebatt

Tacka inte kristendomen för demokratin

Har vi kristendomen att tacka för demokratin, jämställdheten och den sexuella frigörelsen, som Ebba Busch Thor nu insinuerar (Expressen Debatt lördag)? Självklart inte, vilket i princip vem som helst med lite bildning vet om.

Demokratin brukar anses vara född i det antika Grekland, långt innan Kristendomen kom till. Och vad gäller den sexuella frigörelsen (liksom jämställdhet, hbtq-rättigheter med mera) har kristenheten genom hela historien gjort sitt bästa för att dra åt motsatt håll. De flesta framsteg har snarare nåtts i samhällen där välstånd och utbildning lett till ökad sekularisering, medan religionen (inklusive kyrkan) varit en konservativ, auktoritativ och bakåtsträvande kraft. Och under medeltiden, när den muslimska världen var mer framstående än den kristna vetenskapsmässigt och ekonomisk var dessa samhällen generellt också mer toleranta.

Det är inte första gången EBT slarvar med fakta när hon ska göra politiska poänger. I valrörelsen gjorde hon ”prussiluskorna i förskolan” till en valfråga och fick det faktum att läroplanen säger att alla barn ska ges lika möjligheter till att pojkar inte skulle tillåtas leka med bilar. Men det är inte förvriden fakta och hittepå som är det störta problemet med EBTs och KDs nya profil. Det är den polariserande retoriken. Kristet/svenskt är bra, motsatsen (läs: främst muslimskt/utländskt) är dåligt. Förorterna (detta populära slagträ i debatten) är särskilt dåliga (och skulle behöva mer kristenhet).

Sannolikt finns det fler troende kristna per capita i en del av våra förorter än på någon annan plats i Sverige, och att påstå att kristenheten är ”en garanti för en liberal livsstil” är snömos av sällan skådat slag i svensk politisk debatt. Men det spelar mindre roll för EBT när den utpräglade ”vi-och-dom”-retoriken i texten gör att hennes målgrupp kan känna sig lite finare och bättre. Och kanske än viktigare – att läsaren upplever att KD är berett att markera i det för den reaktionära och högerpopulistiska rörelsens viktigaste fråga – det uppfattade hotet ifrån invandring och islam.

Ebba Busch Thor är just nu Sveriges tveklöst mest framgångsrika politiker vad gäller att appellera till väljarna. KD rusar i opinionsmätningarna och hon själv åtnjuter med marginal högst förtroende av alla partiledare hos svenska folket. Det är genuint skrämmande.

___

Martin Marmgren, miljöpartist. Arbetar som polis.

Gillade du texten? Stötta oss genom att swisha till 123 314 5307.

Gillade du inte texten? Skriv en replik! Mejla info@gronopinion.com.

2 kommentarer på “Tacka inte kristendomen för demokratin

  1. P-O Gunnarsson

    Ja, ett typiskt inlägg från vänster är detta. EBT har stort förtroende bland många väljare idag liksom KD som parti. Detta oroar och irriterar vänstern. EBT artikel innebär att vi vill och tycker att Sverige ska stå för något – att vi ska vara glada och stolta över den öppenhet och den demokrati som vi byggt, det välstånd som skapats liksom att vi är en rättsstat. Att se bort från att kriminella gäng styr stadsdelar, att klaner härskar i delar av städer mm är riktigt otäckt och på alla sätt ett misslyckande. Dessa missförhållanden och allvarliga hot måste förstås bekämpas kraftfullt. En åtgärd är då att på olika sätt förmedla och tydligt ge uttryck för våra västerländska – kristna värderingar, i t ex frågor om kvinnoförtryck, hedersvåld, klanstyre mm Detta är förstås djupaste allvar och mycket motiverat. Om vi inte står upp för dessa värden – vad står vi då för? Den som är det minsta ”förstående och tolerant” till gängkriminalitet, förtryck, klanstyre, islamistisk extremism mm blir också medansvarig för en i värsta fall fortsatt oönskad och destruktiv utveckling av det fina landet Sverige.

    Gilla

    • Martin Marmgren

      Hej P-O,
      Nej, det här har inte med höger eller vänster att göra. Det finns naturligtvis även marknadsliberaler som reagerar på EBTs revisionistiska och förskönande berättelse om vad vi påstås ha kristendomen att tacka för. Och det har absolut ingenting att göra med att vara emot hedersvåld eller gängkriminalitet (företeelser som skär rakt igenom olika religioner), något som jag som miljöpartist är en precis lika stor motståndare som en moderat eller kristdemokrat. Skillnaden i det här fallet är att jag föredrar verkliga åtgärder framför ett symbolpolitiskt ställningstagande som inte gör någon nytta, men är ägnat att glädja den del av den reaktionära högern som du sannolikt tillhör.

      Gilla

Kommentarer är stängda.