Samhällsdebatt

Får jag också gå topless på stan om moralpoliser förbjuds?

Men det kanske blir ändring på det snart, tack vare Moderaternas förslag om att förbjuda moralpoliser. För innebär det att alla män (och kvinnor för den delen) som skulle få för sig att slänga en sexistisk eller fördömande kommentar om jag vandrar omkring topless skulle bryta mot lagen och riskera fängelse?

Sommarvärmen har intagit Sverige sedan veckor tillbaka och överallt ser jag människor som går runt topless. De promenerar eller springer förbi mig när jag är ute och strosar med barnvagnen. De hänger på gräsplättar eller sitter och röker på en bänk. Och inte bara vid stranden, utan överallt. I parker, promenadstråk och inne i stan.

Till och med människor i min egen bekantskapskrets går omkring barbröstade. Häromdagen när jag var ute och promenerade med en vän frågade han mig om det var okej att han slängde av sig tröjan, han hade sett en massa andra personer göra så.

Jag frågade varför han ville göra det. Han svarade: ”För att det är varmt och det vore skönt”.

Den som nu tror att dessa rader är upptakten till ett etikettspredikande som skulle hedrat Magdalena Ribbings minne kommer att bli besviken, för det är inte min avsikt. Jag har inget alls emot alla dessa avklädda människor. Tvärtom så är jag avundsjuk.

Det jag svarade min vän var: ”Det skulle jag också tycka.”

Men nej, jag kan inte. Vågar inte. För hade jag kastat av mig kläderna på överkroppen hade risken för kommentarer, konstiga blickar och till och med trakasserier varit överhängande. Någon kanske till och med hade ringt och anmält mig till polisen för förargelseväckande beteende, och jag har faktiskt inte en susning om jag skulle bli fälld för det eller inte. Varför? För att jag är kvinna. Alla dessa sköna topless-människor jag har sett har gemensamt att de just inte är kvinnor. Inte en enda av dem.

Jag orkar inte göra mitt liv och min kropp till ett politiskt projekt. Jag orkar inte stå i barrikaderna för jämställdhetskampen. Jag är alldeles för bekväm – eller feg – för det. Jag vill bara kunna kasta av mig tröja och bh utan att det ska vara en grej.

Men det kanske blir ändring på det snart, tack vare Moderaternas förslag om att förbjuda moralpoliser. För innebär det att alla män (och kvinnor för den delen) som skulle få för sig att slänga en sexistisk eller fördömande kommentar om jag vandrar omkring topless skulle bryta mot lagen och riskera fängelse?

Även om det är ett förslag som riktar sig till män med utländskt påbrå ute i förorterna måste lagen behandla alla lika, oavsett boplats och ursprung. Kanske är det precis en sådan lag jag behöver för att våga ta steget. Bara: ”Hörru, så där får du faktiskt inte säga” och lägga in 114 14 på snabbuppringning i mobiltelefonen.

Det hade känts förbannat bra i alla fall att ha lagen som backade upp mig i det här. Utan att på något sätt vilja relativisera eller förminska den viktiga kampen som kvinnor i förorterna för är jag också förbannat trött över att leva i ett moralistiskt samhälle med särskilda seder och påbud om hur jag ska täcka mig enbart utifrån mitt kön. Jag välkomnar ärligt och innerligt ett slut på det.

Padma Schrewelius, redaktör Grön Opinion

Gillade du texten? Grön Opinion drivs helt av ideella krafter. Stötta oss gärna genom att swisha till 123 314 5307.

%d bloggare gillar detta: