Klimat och miljö

KOMMENTAR: Det är bara lättja

Senaste tiden har vi från högerpopulistiskt håll förstått att om vi bara bygger ut kärnkraften så är hela det där störiga ”klimathotet” – som ju mest är i vägen för att prata om relevanta hot som islamisering och genuspedagogik – löst.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor stämmer in i kråksången. Hon vill inte bara att vi inte ska stänga ner våra befintliga föråldrade kärnkraftsreaktorer, utan att vi dessutom ska bygga ut kärnkraften i Sverige.

Utöver en rad negativa aspekter med kärnkraft, däribland den radioaktivitet som frigörs vid uranbrytning som är dåligt för såväl hälsan som miljön, samt att uran är en ändlig källa och att vi ändå måsteställa om till förnybar energi, så finns det en ironi i att de som påstår sig oroa sig mest för terrorattacker och Sveriges säkerhet tycker att man ska använda sig av en energikälla som i synnerhet gör oss känsliga för sådana dåd. Bland annat har Greenpeace aktioner visat att kärnkraftsverken inte är skyddade mot intrång och sabotage.

I slutändan visar det sig att Svärjevänner och tyvärr även andra inte alls bryr sig om Sverige. De vill bara slippa förändringar. Lättja, helt enkelt.

Läs mer om kärnkraft på Naturskyddsföreningens hemsida.

Padma Schrewelius, redaktör Grön Opinion

Gillade du texten? Grön Opinion drivs helt av ideella krafter. Stötta oss gärna genom att swisha till 123 314 5307.

 

 

%d bloggare gillar detta: