Samhällsdebatt

MARTIN MARMGREN: Allt färre håller sig till fakta

Som polis kan jag häpna över hur uppenbara felaktigheter om exempelvis ”no go zoner” och att vi inte skulle våga ingripa eller ens åka till vissa områden sprids som om de vore sanningar. 

Numera reagerar jag dagligen på hur debatten, förutom en allmänt ökande polarisering, inte bara handlar om rätt och fel åsikter utan om rätt och fel fakta.

När det nyligen brändes bilar i Västsverige gick ett antal personer med stark vänsterorientering ut och insinuerade att det måste vara högerextrema som låg bakom. Det är visserligen bra mycket bättre än förhållningssättet vid Husbykravallerna 2013, då ursäktades och delvis hyllades bilbrännarna ifrån samma håll (bland annat av Fredrik Virtanen, då ledarskribent på Aftonbladet), nu vill man skylla dem på motståndarlägret. Problemet är bara att det inte verkar finnas något som helst belägg för den tesen, allt tyder på att det som vanligt är kriminella ungdomar som bor och har växt upp i samma område som har bränt grannarnas bilar.

Det hela blir ännu mer ironiskt av att det till Expressen har hävdats att det skulle handla om någon sorts protest mot exempelvis socialtjänstens omhändertagande av barn. Mytbilden av rasistiska omhändertagande av förortsbarn har spridits flitigt av olika debattörer på vänsterkanten, exempelvis Viktoria Kawesa och Kitimbwa Sabuni, när fakta är att ribban (på grund av brist på resurser och normalisering in i en tyngre problembild) sannolikt länge har legat betydligt högre för ett LVU-omhändertagande i exempelvis Rinkeby än Bromma.

Samtidigt ligger vänstern idag kraftigt i lä mot den breda högerpopulistiska rörelsen vad gäller att förvrida fakta. Med Trump som förebild, som ljuger helt ogenerat om saker som lätt kan kollas upp och sedan anklagar alla som pekar ut de uppenbara faktafelen för ”fake news” så pågår en lågintensivt krig på sociala medier där absurda påståenden upprepas tills de blir sanningar. Främst handlar det om en bild av Sverige som förfallet och förtappat, där ingen vågar gå ut av rädsla för att bli skjuten eller våldtagen. Detta tror nu ett antal ungrare, tjecker och amerikaner är fakta, fast Sverige regelbundet rankas i absolut topp i olika sorters välståndsindex och sannolikt är ett av världens tryggare länder.

Som polis kan jag häpna över hur uppenbara felaktigheter om exempelvis ”no go zoner” och att vi inte skulle våga ingripa eller ens åka till vissa områden sprids som om de vore sanningar. I veckans SVT Opinion Live hävdades att det hade kastats handgranater mot oss poliser i Rinkeby (falskt) och efteråt insinuerade en välrenommerad journalist i en Twittertråd att ambulanser inväntar polis för att åka på hjärtinfarkter i utsatta områden (också falskt). Men fakta blir allt mindre intressant i kampen om världsbilden…

Jag skulle önska att folk sansade sig, höjde nivån och såg till att kolla upp fakta och nyansera sina utspel innan man uttalar sig. Och det gäller speciellt politiker, journalister och andra med inflytande. Av er borde man kunna förvänta sig mer.

Martin Marmgren, miljöpartist. Arbetar som polis.

Gillade du texten? Stötta oss gärna genom att swisha till 123 314 5307 för att vi ska kunna fortsätta med god journalistik.

%d bloggare gillar detta: