Klimat och miljö

Bolsonaro är inte Brasiliens ”Trump” – han är mycket värre än så

Samtidigt som det pågår en allt mer intensifierad kamp för att få världens ledande politiker att vakna och ta sitt klimatansvar håller Parisavtalet på att falla sönder.

”Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans”, sade Brasiliens nästa president Jair Bolsonaro under sitt segertal.

Vi får nog befara att han kommer att leva upp till det löftet.

Under sin förutsägbara promenad till seger har Bolsonaro uttryckt sig misogynt och rasistiskt, förespråkat tortyr, sagt att hans politiska motståndare kan ”lämna landet eller fängslas” och uttryckt beundran för landets tidigare militärdiktatur.

Dessutom förnekar han klimatförändringarna och vill dra sig ur Parisavtalet. Brasilien är för närvarande världsledande med att få ner växthusgasutsläppen. Nu pekar allt på att de inte kommer att fortsätta att vara det.

Brasilien har fått ”tropikernas Trump” till president, sägs det. Men är inte Bolsonaro betydligt värre än så?

Utan att på något vis förminska alla vidriga uttalanden och handlingar som Trump har stått för kan vi konstatera två saker som gör Bolsonaro särskilt farlig.

För det första är USA, oavsett vad man anser om landet, en stabil demokrati och har därför en rad kontrollmekanismer inbyggda i systemet som inte tillåter Trump att göra vad han känner för. Det var inte länge sedan Brasilien var en militärdiktatur, och det finns brasilianska väljare som känner en genuin oro för vad det kommer att innebära för demokratin med Bolsonaro vid makten.

Det andra är att Brasilien sitter på den största delen Amazonas regnskog, som är världens största. Denna skog vill Bolsonaro nu ska tillåtas skövlas utan kontroll. Han vill öppna upp naturreservaten för exploatering och lägga ner Brasiliens miljödepartement.

Den nuvarande miljöministern har varnat för att skövlingarna kommer att öka lavinartat: ”Jag är rädd för en guldrusch om vem som hinner först”.

Dessutom lyckas Bolsonaro toppa detta miljövidriga beteende med en skopa rasism då han tycker att det inte ska finnas en enda ”kvadratcentimeter” regnskog fredad för ursprungsbefolkningen.

Samtidigt som det pågår en allt mer intensifierad kamp för att få världens ledande politiker att vakna och ta sitt klimatansvar håller Parisavtalet på att falla sönder. När inte bara stormakten USA drar sig ur, utan även Brasilien som är världens femte största land, hur hög blir då motivationen för andra länder att vidta klimatreglerande åtgärder?

Hur länge kommer människor att tycka att en maktman med hatretorik är en ”frisk fläkt”? Hur länge kommer de att tro att en moraliskt korrupt man kan stärka moralen i ett land, att en rasist och homofob kan ena ett folk med stor mångfald och att demokratifientlighet kan skapa trygghet? Och hur länge kan man inbilla sig att vad en sådan man gör mot klimatet inte kommer att drabba en själv?

Och, desto viktigare, hur kommer nu resten av världens ledare att agera? Det borde vid det här laget vara uppenbart att det är skogstokigt (!) att något så globalt som regnskogens överlevnad kan vara en nationell fråga. Alla borde inse orimligheten i att en enda man kan orsaka hela världen oersättlig skada.

Hur mycket Bolsonaro tål världen? Tiden håller på att rinna ut.

 

Padma Schrewelius, redaktör Grön Opinion

Gillade du texten? Grön Opinion vill att det inte ska gå en dag i svensk debatt utan att det talas om klimatet. Stötta oss att uppnå vår vision genom att swisha till 123 314 5307.

 

%d bloggare gillar detta: