Klimat och miljö

Vi måste erkänna att Sverige är en stor klimatbov

 Sverige ligger på plats 14 över länder med störst ekologiska fotavtryck.

Skärmavbild 2018-11-11 kl. 22.43.43.pngMänniskans psyke är bedrägligt. För vissa verkar det inte finnas något värre än att bli anklagade för att vara med och orsaka världens problem. Det är alltid någon något annat lands eller folks fel.

Sådana människor blir provocerade och känner sig hotade av ett barn som kämpar för klimatet. Bland dem politikern Jonathan Bessou (M) som tweetade att Greta Thunberg hade fel i sin roll som expertkommentator i SVT när hon påstod att Sverige har extremt höga utsläpp.

Men det finns viktigare saker att ägna oss åt än att värna deras sårbara egon, för världen förändras just nu i snabb takt, och tyvärr inte i någon positiv riktning när vi ser till klimatförändringarna.

För Greta har rätt.

Sverige står för en stor andel utsläpp per person, årligen 11 ton. Vilket innebär att svenskars livsstil kräver mer än 4 jordklot, genomsnittet över världen är 1,7. Sverige ligger på plats 14 över länder med störst ekologiska fotavtryck.

Dessutom har ny forskning visat att 65 procent av växthusgasutsläppen till följd av svensk konsumtion sker utomlands. Den statistik som Bessou lutar sig på tar inte hänsyn till det, vilket gör att det, som Naturskyddsföreningen så klockrent beskriver, ”ser bättre ut för klimatet att äta en importerad köttbit från Brasilien än bönor från Gotland”.

Tillsammans med importerat kött stavas den största boven palmolja.

Palmolja finns i lite allt möjligt, som i godis och schampo, och orsakar skövling av regnskogen. Och nu när vi befinner oss i mörka tider ser vi det allt som oftast i levande ljus.

Kan man inte köpa ekologisk palmolja då? Jo, det är bra, när det går.

Men inte ens matvarukedjor som Coop som har hög svansföring när det kommer till sitt klimatarbete säljer endast ekologisk palmolja. Deras bortförklaring är att det inte finns tillräckligt av den ekologiska versionen.

Endast 0,2 procent av all palmolja som produceras är ekologisk, men desto större anledning att bojkotta alla produkter som innehåller annan palmolja. Även ”certifierad” RSPO-märkt palmolja bidrar till avskogningen. Certifieringen, som kom till för att för att lugna oroade konsumenter, har stora brister.

En matvarukedja som däremot har bojkottat palmolja är brittiska Iceland. De gjorde dessutom en tecknad film tillsammans med Greenpeace som berättar om hur orangutangerna dör ut till följd av utvinningen av palmolja.

Filmen skulle visas som en del av Icelands julkampanj i brittisk TV, men förbjöds på grund av att den var ”politisk”.

Vad som däremot inte är förbjudet är att, som president Jair Bolsonaro i Brasilien, bestämma sig för att förstöra ”planetens lunga” som världens största regnskog Amazonas kallas för. Han vill låta skogen skövlas fritt.

Världen är uppochner och Sverige är i synnerhet en del av problemet. Att erkänna det är en bra början. På så sätt kan vi börja ställa press på våra matvarubutiker att bojkotta palmolja och våra politiker att förbjuda det.

För det är helt orimligt att det ska vara så svårt att göra rätt som konsument som det är idag. Det borde ändå de flesta hålla med om.

 

Padma Schrewelius, redaktör Grön Opinion

Gillade du texten? Grön Opinion vill att det inte ska gå en dag i svensk debatt utan att det talas om klimatet. Stötta oss att uppnå vår vision genom att swisha till 123 314 5307.

%d bloggare gillar detta: