Klimat och miljö

Klimatet en möjlig vinnare i överenskommelsen

Den politiska överenskommelse som har mejslats fram under stor dramatik de senaste veckorna gör nästan ingen nöjd. Men kanske kan klimatet bli en vinnare.

Den politiska överenskommelse som har mejslats fram under stor dramatik de senaste veckorna gör nästan ingen nöjd. Kanske väljarna är nöjda förstås, för de befinner sig i ganska hög grad i mitten av det politiska spektrat, men för partierna är det svårtuggat.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får nöja sig med att titta på i ytterligare fyra år och deras framröstade höstbudget lär monteras ner och glömmas bort. Centerpartiet och Liberalerna har visserligen fått igenom väldigt mycket politik, men får räkna med svekdebatter och interna motsättningar i ett par mandatperioder åtminstone.

Socialdemokraterna får styra landet, men utan sin egen politik. Det är visserligen ett ohyggligt pragmatiskt parti, men punkter om förändringar i LAS och fri hyressättning låter som naglar mot en svart tavla för de flesta sossar. Vänsterpartiet får leva med att känna sig överkörda och kan nog också räkna med en period av svekdebatter. Kanske kan det till och med gå ut över Jonas Sjöstedts ställning i partiet?

Som medlem är jag givetvis partisk, men kvar står Miljöpartiet, inte helt olikt den australiensiska skridskoåkaren i vinter-OS som vann guld eftersom alla andra trillade omkull på vägen, och framstår som den osannolika ”vinnaren” i kalabaliken. I skymundan har partiet (med eller utan andra partiers draghjälp) fått igenom en lång lista på ambitiös klimatpolitik och vissa liberaliseringar i asylpolitiken, trots ett uselt valresultat. Sympatisörerna borde vara nöjda, men MP vore inte MP om inte en hel radda tunga politiker direkt hoppade av i protest mot uppgörelsen. Så kanske blir MP inga vinnare ändå.

Oavsett vad man tycker om uppgörelsen i stort kommer den inte innebära fyra helt förlorade år för klimatet i alla fall. Återinförd flygskatt, försäljningsstopp för nya fossilbilar 2030, höghastighetståg, nattåg till Europa och diverse miljöstyrande skatter och avgifter har potentialen att öka tempot i klimatomställningen. Många punkter riskerar att drunkna i utredningar och precis som tidigare hotas regeringen av misstroendevotum från höger och vänster. Men riktningen för klimatpolitiken är i alla fall satt och kanske kanske, kan klimatet bli en vinnare i överenskommelsen.

Anders Nilsson, psykolog, miljöpartist och tf redaktör på Grön Opinion

Gillade du texten? Våra texter är gratis för läsarna. Stötta oss genom att swisha till 123 314 5307.

 

Skribent och redaktör för Grön Opinion, aktiv i Miljöpartiet och till vardags psykolog och forskare i psykologi. Nås på anders@gronopinion.com och @angoranders på Twitter.

%d bloggare gillar detta: