Klimat och miljö

Efter Trump och Bolsonaro: här kommer Malpass

Det är svårt att hitta riktigt inflytelserika politiska ledare som slåss för klimatet. Däremot verkar det bli allt enklare att hitta de som tvärtom motverkar klimatförändringarna eller åtminstone helt struntar i dem.

Efter Trump och den regnskogsskövlande brasilianske presidenten Bolsonaro är det förmodligen dags att lägga ett nytt sorgligt namn på minnet: David Malpass. Nu är inte Malpass någon politiker i vanlig ordning, utan en tjänsteman utsedd av Trump för att leda Världsbanken. Världsbanken har nämligen alltid letts av en amerikan, medan Internationella Valutafonden, IMF, alltid leds av en europé. Det är inget som är reglerat i stadgar, men det är praxis som alla medlemmar förväntas acceptera.

”Det är förmodligen dags att lägga ett nytt sorgligt namn på minnet: David Malpass”

Malpass har arbetat under flera republikanska presidenter och beskrivs som en lojal Trump-anhängare som fungerade som kampanjrådgivare i presidentvalet och senare som högt uppsatt medarbetare på det amerikanska finansdepartementet. Men mest känd är han sannolikt för att ha varit chefsekonom i 15 år på banken Bear Stearns när den nästan kollapsade under finanskrisen, på grund av bankens bristande styrning.

Världsbanken är för många kanske mest en symbol för mäktiga institutioner med tvivelaktig agenda, men det grundläggande uppdraget handlar om fattigdomsbekämpning och att skapa mer hållbara samhällen. Det är också världens största långivare till olika utvecklingsprojekt. Och faktum är att Världsbanken är en institution som på senare år har varit drivande (nåja) för att skifta världens energiframställning från fossila bränslen till förnybara dito. Bland annat har banken slutat finansiera kolkraftverk, dels för att förnybart är billigare och dels av klimatskäl. Men banken har även fokuserat på miljövänligare transportlösningar, klimatanpassning och ny grön teknik.

David Maplass official photo
David Malpass, föreslagen som ny chef för Världsbanken. Foto: United States Department of Treasury.

När Malpass nu (med största sannolikhet) efterträder den av Obama utsedde Jim Kim riskerar Världsbankens arbete inom klimatområdet att rullas tillbaka. Malpass vill fokusera på traditionell fattigdomsbekämpning och i en intervju med Financial Times om sin nya roll nämnde han inte klimatet med ett ord. Istället lyfter han fram vikten av att inte väga in miljöaspekterna när man finansierar energisatsningar. Hans främsta hjärtefråga tycks vara att Kina inte ska få några lån från Världsbanken i fortsättningen, vilket förstås inte bådar gott för möjligheterna till något vettigt samarbete.

Att en nationalistisk ekonom som bär ett stort ansvar för 2008 års finanskris tillträder en av jordens viktigaste politiska poster är illa nog. Att han är lojal med en president och regering bestående av vetenskapsfientliga klimatförnekare gör det etter värre. Världsbankschefer tenderar att vara doldisar, den här gången bör vi nog lägga namnet Malpass på minnet.

—-

Anders Nilsson, psykolog, miljöpartist och redaktör på Grön Opinion.

Nås på anders (a) gronopinion.com

Gillade du texten? Våra texter är gratis för läsarna. Stötta oss genom att swisha till 123 314 5307. Gillade du inte texten? Skriv en replik och skicka till info (a) gronopinion.com.

Skribent och redaktör för Grön Opinion, aktiv i Miljöpartiet och till vardags psykolog och forskare i psykologi. Nås på anders@gronopinion.com och @angoranders på Twitter.

%d bloggare gillar detta: