Samhällsdebatt

Sverige – ett land att vara stolt över

Jag är egentligen inte särskilt nationalistisk, och har sällan fäst någon vikt vid svenska flaggan. Men under gårdagens nationaldag, som jag firade (i tjänsten) på Rinkeby torg med glada svenskar i alla åldrar, så passade jag på att vara lite stolt över Sverige.
Vi ligger alltid med i den absoluta världstoppen i olika sorters mätningar om vilket som är det bästa landet att leva i. Det beror knappast på att vi är rikast, utan snarare på att vi har ett samhälle byggt på väldigt progressiva värderingar.
Sverige är enligt World Value Survey världens mest ”extrema” land vad gäller kombinationen av skalorna sekulärt/rationellt – traditionalistiskt och överlevnad – självförverkligande. Det är också vad jag anser är grunden i vad som gör Sverige så fantastiskt. Vi har i princip kommit längst i världen med att göra upp med gamla unkna föreställningar kring allt ifrån synen hbtq-personer till förhållandet människa – natur/miljö.
Vi är alltså inte ”bäst” för att svenska värderingar är överlägsna andra, utan för att Sverige genom ett bra samhällsbygge som främjar utbildning, jämställdhet, jämlikhet med mera har kommit längst med att frigöra folket ifrån traditionalistiska och religiösa fördomar och begränsningar.
Nu gäller det att värna om de här värderingarna, då de antagligen är mer hotade än på länge och vi faktiskt riskerar att backa in i framtiden. Till viss del för att en del av de människor som kommer till Sverige ifrån länder som både kulturellt och institutionellt är mycket mer konservativa bär med sig värderingar om ”hederskultur” eller jämställdhet som helt enkelt är betydligt mindre utvecklade.
Där behöver mötet med det nya landet klargöra varför exempelvis hederskultur är förkastligt och jämställdhet är bra. Alltså inte för att de är svenska värderingar, utan för att de är mer utvecklade värderingar som bättre värnar om allas lika rättigheter, och som får både individer, familjer och samhällen att må och fungera bättre.
Men det främsta hotet kommer inte ifrån invandringen då de flesta som kommer hit antingen redan är progressiva eller anpassar sig i mötet med det svenska samhället. Det kommer ifrån den arga reaktionära rörelse som har samlat en skrämmande kraft det senaste decenniet. Ironiskt nog är det dessa grupper, som påstår sig vara Sverigevänliga, som främst talar illa om Sverige. Och som genom att konsekvent vara populistiska, antifeministiska och vetenskapsfientliga verkar vilja vrida tillbaka klockan vad gäller de värderingar som har gjort Sverige världsledande.
Så grattis Sverige. Du är fortfarande ett av världens bästa länder, men om du ska förbli det så får vi se till att inte glömma hur du blev så bra som du är.

___

Martin Marmgren, miljöpartist. Arbetar som polis.

Gillade du texten? Stötta oss genom att swisha till 123 314 5307.

Gillade du inte texten? Skriv en replik! Mejla info@gronopinion.com.

%d bloggare gillar detta: