Samhällsdebatt

KD:s biståndsfängelse och butler i tunnelbanan – värdelösa förslag vi minns

Att bygga svenska fängelser utomlands med pengar avsedda till bistånd är en riktigt dålig idé. Men det finns fler politiker som har haft för mycket, eller för lite, tid att fila på sina förslag. Läs om folkpartisterna som villa tvinga alla att spela schack, kristdemokraten med ett överdrivet engagemang för knyppling och miljöpartisten som spanade efter chemtrails.

Kristdemokraternas förslag om att använda biståndsbudgeten till att bygga fängelser för svenska fångar känns kanske som det dummaste förslag du någonsin har hört. Men misströsta inte, det finns massvis av förslag som får en att undra över om våra politiker har för mycket, eller kanske för lite, tid till att utveckla sin politik. Här är ett axplock:

Socialdemokraterna behövde komma på ett valvinnande löfte till landstings- och kommunvalet 2010. I tider av bostadsbrist, skenande klyftor och en ständigt försenad tunnelbana blev svaret: en butler, eller snarare en allt-i-allo som skulle kunna byta till sommardäck på bilen och lämna in till kemtvätt. Man behöver inte vara marknadsfundamentalist för att anse att det kanske inte tillhör kommunens kärnuppgifter. S förlorade valet och har trots det ständigt pågående vanstyret i landstinget (nu regionen) inte lyckats vinna tillbaka väljarnas förtroende.

Moderater hatar bidrag sägs det. Men när det kommer till de verkligt ömmande fallen är det beredda att göra ett undantag. Därför föreslog de (eller, jaja, den moderate riksdagsledamoten Eva Bengtsson Skogsberg) att man skulle få friskvårdsbidrag för att spela golf. Det gäller ju att prioritera.

Friskvård? Image by Adrian Thompson from Pixabay

Folkpartiet kallade sig ofta för liberaler, till den grad att de till och med bytte namn till Liberalerna. Vari liberalismen ligger i deras politik är dock inte alltid solklart. Ett exempel är när riksdagsledamöterna Ulf Nilsson och Lars Tysklind motionerade om att göra schack obligatoriskt i skolan. Vi är säkert många som gärna skulle tvinga på skyddslösa skolelever våra intressen – pärk, tjurfäktning, kombuchajäsning eller magdans – men det är väl sån klåfingrighet liberaler brukar säga sig stå upp mot?

Yvonne Andersson, ytterligare en kristdemokrat, oroade sig 2001 för knypplingens framtid till den grad att hon skrev en riksdagsmotion om att ”Ansvaret för att den i Sverige unika östgötska Vadstenaknypplingen skall kunna fortleva och utvecklas måste ligga på nationell nivå.” Inte hade det blivit bättre år 2003 för då återkommer hon med en ny ordrik motion om den akuta situationen för knypplingen i Sverige. Till slut fick knypplingsorganisationen Svenska spetsar ta avstånd från Anderssons påståenden om knypplingen som en krisbransch.

Bland motionerna till riksdagen finns också en hel del snömos om elöverkänslighet, joniserande strålning och chemtrails. En som har varit särskilt flitig är miljöpartisten Jan Lindholm som står med på en rad motioner om framför allt elöverkänslighet. Det som dock är extra anmärkningsvärt är att flera andra namnkunniga miljöpartister som Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Per Bolund står med på flera av dem, även om de har flera år på nacken.

Säga vad man vill om elöverkänsliga, golfbidrag eller knypplingsfanatism så är det ganska harmlösa idéer. Det kan man inte säga om att ta pengar från utvecklingsprojekt för att bekosta svenska fängelser.

__

Anders Nilsson, miljöpartist och redaktör på Grön Opinion.

Nås på anders (a) gronopinion.com

Gillade du texten? Våra texter är gratis för läsarna. Stötta oss genom att swisha till 123 314 5307. Gillade du inte texten? Skriv en replik och skicka till info (a) gronopinion.com

Skribent och redaktör för Grön Opinion, aktiv i Miljöpartiet och till vardags psykolog och forskare i psykologi. Nås på anders@gronopinion.com och @angoranders på Twitter.

%d bloggare gillar detta: