Debatt Idédebatt Samhällsdebatt

Debatt: Volt: en progressiv, Europeisk folkrörelse

Nyligen lät Liberalernas kommunavdelning i Ljusnarsberg meddela att man bryter med sitt moderparti. Med det ansluter sig medlemmar även till den pan-Europeiska folkrörelsen Volt Europa. Detta ligger väl i tiden, eftersom Sverige behöver en ny progressiv folkrörelse, skriver Volt Sveriges Michael Holz och Joel Boehme.

Det råder knappast brist på samhällsutmaningar: klimatkrisen, pandemin och det skriande behovet av en gemensam europeisk migrationspolitik är bara listans början. Trots detta har vision och framtidstro sedan länge fått kliva åt sidan i den svenska rikspolitiken. Detta till förmån för innehållslös väljartriangulering. De senaste årens debatt har totalt dominerats av spelteoretisk mandatmatematik. Dessutom svänger det friskt och amoraliskt, vad gäller vilka konstellationer man är villig att hoppa i säng med för maktspelets skull. Vilken sakpolitik man sedan ska föra ter sig oklart. Man vill ingå i en en koalition – vilken som helst – och därefter får man baklängeskonstruera några lämpliga åsikter.

Väljare förtjänar bättre än så. Väljare förtjänar en politikerkår som går till val på genuin, nytänkande sakpolitik och som fokuserar på att tackla vår generations ödesfrågor.

Volt Europa bildades efter Brexit. Med folkvalda i Nederländerna, Bulgarien, Tyskland, Italien och Portugal går vi till val på en gemensam vision – drömmen om ett enat Europa. Ensam är inte stark och dagens politiska utmaningar kräver långt mer gränsöverskridande samarbete än vad som är möjligt inom ramen för dagens EU. För att på allvar kunna tackla frågor som klimat- och migrationspolitik måste vi samarbeta ännu mer – och för att kunna göra det behövs gränsöverskridande politiska partier. 

Volt verkar för ett jämlikt, hållbart, och federalt Europa. Vi har ett mandat i EU-parlamentet, invalt från Tyskland. Dessutom har vi tre mandat i nederländska Riksdagens underhus, samt sjuttiotalet ledamöter i kommuner runt om i Bulgarien, Italien och Tyskland. I de närmaste månaderna ställer vi dessutom upp i Bulgariens och Portugals extra Riksdagsval, med opinionsundersökningar som placerar vår bulgariska allianslista långt över riksdagsspärren. Volts mål är enkelt: vi tänker leda vägen mot en politisk framtid där hela det politiska spektrumet, från höger till vänster, är europeiserat. Vi vill bana väg för en allt djupare Europeisk union som enad möter framtiden.

Även om Sverige är ett ökänt ogästvänligt land för småpartier är Volt som helhet på frammarsch över Europa. I svensk politik är det mer eller mindre nödvändigt att påbörja sin bana på lokal nivå och därefter jobba sig uppåt mot Riksdagen. Med Ljusnarsbergsliberalernas beslut att lämna sitt moderparti har alltså denna resa börjat på riktigt. Resan kommer helt säkert bli lång och svår både i och bortom Svea rikes gränser, men tusentals volontärer vet att vi är starka tillsammans. Vi har bara börjat kämpa för vår framtid – made in Europe. 


Michael Holz, partiledare, Volt Sverige och Joel Boehme, medlem, Volt Sverige. 

%d bloggare gillar detta: