Samhällsdebatt

Låt inte känslorna styra

Tiggeri är ett lysande exempel på problem med fattigdom, exkludering och rasism i Europa.

Debatten om tiggeri har åter igen aktualiserats. Numera höjs många röster från vänster till höger för ett nationellt tiggeriförbud. En av dem är Ann Heberlein (M) som dessutom anser att den som skänker pengar till tiggare inte gör en god gärning. En god människa, enligt Heberlein, är den som hjälper sin familj och nära medmänniskor först.

Skärmavbild 2018-04-10 kl. 16.21.34

Förutom att det är en falsk motsättning då det inte finns något som säger att man inte kan göra både och, är det knappast ett stort problem med människor som struntar i de som står dem närmast för att hjälpa främlingar. Men att påstå det rättfärdigar att titta bort från dem vi egentligen inte bryr oss om.

Det är förvisso sant att människans natur är lokal eftersom vi historiskt sett har tillbringat majoriteten av vår tid på jorden i lokala och blodsbundna gemenskaper som familjer, klaner och stammar. Chanserna för överlevnad byggde på att vi främst kände solidaritet med våra närmaste, såsom våra föräldrar eller syskon. Men även om biologin spelar roll formas vi och socialiseras också av idéer och berättelser.

Att bara hjälpa de som vi känner någonting för, ”våra närmaste”, bidrar till orättvisorna i världen. De vi känner kulturell närhet till och identifierar oss med, för att de är svenskar, eller enbart för att de lever en västerländsk livsstil – oavsett om de så befinner sig på andra sidan jorden som i Australien eller USA – bryr vi oss lättare mer om än den rumänske tiggaren utanför vår livsmedelsbutik. Det betyder inte att det är rätt.

Genom historien har människors empatigränser möjliggjort kolonialisering och folkmord, och än idag upprätthåller detta rasistiska strukturer. Ett samhälle där människor känner misstro och ovilja att hjälpa andra än sin egen familj eller grupp är snarast gravt dysfunktionellt. Det är därför vi istället för att låta känslorna styra har lagstiftningar om likabehandling för exempelvis socialtjänstarbetare, lärare och poliser.

Idag finns flera problem och utmaningar som kräver en modernare syn på gemenskap, solidaritet och organisering. Tiggeri är ett lysande exempel på problem med fattigdom, exkludering och rasism i Europa. Flyktingsituationen, klimatförändringar och terrorism är exempel på globala utmaningar som kräver att fler människor organiserar sig i viljan att lösa det som hotar människors – och mänsklighetens – överlevnad.

Vi lär oss med tiden att utöka vår solidaritet till fler genom gemensamma berättelser och institutioner. Det finns inget som hindrar dig från att både hjälpa din granne och en nyanländ flykting. Gemenskapen kan alltid inkludera fler. Så låt inte känslorna styra bara för att det är bekvämt.

Vladan Lausevic

Gillade du texten? Stötta oss gärna genom att swisha till 123 314 5307.

%d bloggare gillar detta: