Gästkrönika Samhällsdebatt

ÅSA WIKBERG: Svekdebatterna är fruktlösa – inget parti håller sig till ”sin” sida av blockgränsen

henrikaxelsson-2018-05-14_0207.jpgMed tanke på att flera kommuner nu kommer få SD-märkta kommunstyrelseordföranden så är hotet om SD:s inflytande inte längre bara ett hjärnspöke, utan en verklighet som varje seriöst parti måste förhålla sig till, skriver Åsa Wikberg (MP).

Så här i eftervalstider så duggar svekdebatterna tätt från både höger- och vänstersidan när nya lokalpolitiska majoriteter ska formas. Många gånger saknas dock en konsekvent hållning från debattörernas sida, eftersom de politiska majoriteterna ser mycket olika ut runt om i Sverige. En politisk majoritet kan numera formeras med nästan vilka partikonstellationer som helst, och det finns inget parti som konsekvent håller sig till ”sin” sida av blockgränsen.

En av de majoritetskonstellationer som fått mest nationell uppmärksamhet är det nya styret i Stockholm stad, där Miljöpartiet har valt att lämna det tidigare rödgrönrosa samarbetet för att bilda majoritet med Alliansen. Den forna samarbetspartnern Feministiskt Initiativ rasade och hävdade att ”MP väljer makten före idealen”.  Vänsterpartiets företrädare kallar sidbytet för oansvarigt och ett svek mot väljarna.

Men efter några nedslag i olika delar av kommunsverige så framstår dock inte den här formationen som särskilt uppseendeväckande. För att ta några exempel så kommer Gällivare under den kommande mandatperioden att styras av en koalition bestående av M, V och MP samt två lokala partier.

I Bromölla samverkade Vänsterpartiet med Moderaterna och Sverigedemokraterna i valet av kommunfullmäktiges presidium för att hålla Socialdemokraterna borta, genom att välja en moderat till ordförande och en sverigedemokrat till vice ordförande.

Och med tanke på att flera kommuner nu kommer få SD-märkta kommunstyrelseordföranden så är hotet om SD:s inflytande inte längre bara ett hjärnspöke, utan en verklighet som varje seriöst parti måste förhålla sig till.

I kölvattnet av många av de nya majoriteter som nu presenteras så uppstår också en diskussion om vilka partikonstellationer som kan antas gynna miljöfrågorna mest. Innebär t. ex. det grönblå styret i Stockholm stad att det blir fyra förlorade år för miljön?

Aktuell hållbarhet presenterar varje år en ranking där Sveriges kommuners miljöarbete bedöms.

De kommuner som toppade listan 2018 var Helsingborg, Gävle, Stockholm, Västerås, och Karlstad. I fyra av dessa kommuner så sitter Miljöpartiet med i styret. I den 5:e satt MP med under delar av mandatperioden.

I övrigt så ser man inga tydliga mönster i vilka styren som är mest gynnsamma för kommunernas miljö- och klimatarbete:

I listettan Helsingborg har Alliansen styrt tillsammans med MP. Stockholm har styrts av en koalition av S, V, F! och MP.  I Västerås har en koalition av S, MP, C och KD suttit vid rodret. Femteplatsen innehavs av Karlstad där styret bestått av Alliansen och MP. Gävle har bytt majoritet under mandatperioden, och det är svårt att säga vilken majoritet som i störst utsträckning bidragit till kommunens höga placering i rankingen.

Slutsatserna är att det fruktlöst att fastna i svekdebatter om hur olika styrande konstellationer ser ut på kommunnivå. I kommunerna har man förstått att det inte är blockgränserna som är det avgörande, utan vilken politik man gemensamt förhandlar fram.

Det är inte heller givet att ett vänsterblock får större genomslag i miljöpolitik än ett högerblock, vilket framgår tydligt av rankingen av kommunernas miljöarbete. Det är också värt att notera att Vänsterpartiet, som driver den mest aktiva svekdebatten och själva har hög svansföring i miljöfrågor endast har styrt en hel period i en av de högst rankade kommunerna. Miljöpartiets ambition har alltid varit att vara ett parti bortom höger-vänsterskalan, det vore klokt att låta den ambitionen leva vidare.

 

Åsa Wikberg, nationalekonom och kommunpolitiker för Miljöpartiet

Gillade du texten? Grön Opinion vill att det inte ska gå en dag i svensk debatt utan att det talas om klimatet. Stötta oss att uppnå vår vision genom att swisha till 123 314 5307.

Alla som skriver på Grön Opinion står själva för sina åsikter. Skicka gärna in en replik! Vi håller högt i tak för debatt i gröna frågor.

 

%d bloggare gillar detta: