Samhällsdebatt

Inte ens slaktarna står ut med att döda djur

Kan du föreställa dig en vardag där griskultingar, på samma sätt som hundvalpar, springer fram och leker och nosar på dig, och att du minuter därefter dödar dem?

Förmodligen inte, såvida du inte arbetar som slaktare.

Nyligen berättade brittiska The Guardian att det blir svårt för engelska livsmedelsbutiker att täcka upp behovet av kött till jul. Detta för att det råder brist på folk som vill döda djur. Slaktarna mår psykiskt dåligt och risken för skador i arbetet är hög.

Yrket är kopplat till flera sjukdomar, såsom posttraumatisk stress, samt en överrepresentation av alkoholism och våld i hemmet.

I Sverige har vi hårdare regler vid slakterierna än många andra länder. Djuren måste vara bedövade vid slakt, som ett exempel. Men när en forskargrupp 2012 ville undersöka hur djuren såväl som slaktarna mår fick de kalla handen från nästan alla tillfrågade slakterier.

Det forskarna ändå kunde se under sina fåtalet undersökningar var att medan man på vissa slakterier inte slog djuren alls för att fösa in dem till slakt, skedde det på andra många slag och direkta lagbrott, såsom att ge ett djur många stötar med en så kallad elpåfösare.

Och detta var alltså på slakterier där man godkände insyn, vilket lämnar mycket att undra kring hur det ser ut i stort.

Medan några av slaktarna var stolta över sitt arbete uppgav andra att de behövde stänga av sina känslor för att klara av sitt jobb. En person som är känslomässigt avtrubbad är inte lämpad för att ta hand om djur.

Mot den här bakgrunden är det egentligen inte förvånande att det regelbundet läcker ut filmer på fruktansvärda övergrepp som begås mot djur inne på slakterier. Från lidande djur som blir negligerade till djur som blir brutalt misshandlade.annonsera kvadrat 2a

Nu går vi in i julbordens månad, men hur mycket koll har du på vad som dukas upp på buffén?

Svensk köttkonsumtion består till stor del, 44 procent, av importerat kött. På restauranger verkar de flesta släppa spärrarna kring vad de äter helt, och det är där en stor del av det importerade kött konsumeras.

Det är uppenbart att de flesta människor inte skulle orka döda djur för att äta, och att om de var tvungna skulle köttkonsumtionen minska drastiskt.

Köttätandet minskade förra året, från att ha ökat kraftigt sedan nittiotalet, men det är för tidigt för att kalla detta för en trend.

Allt fler höjer sina röster mot överkonsumtionen av prylar inför jul. Om vi kan bli lika trötta på överkonsumtionen av kött så finns det fler vinster att göra än den mest akuta för klimatet.

Vår tids sätt att behandla djur kommer med största sannolikhet utgöra en stor skamfläck i framtidens historieböcker, om utvecklingen går åt rätt håll. Det är upp till oss som lever nu att påverka.

 

Padma Schrewelius, redaktör Grön Opinion

Gillade du texten? Grön Opinion vill att det inte ska gå en dag i svensk debatt utan att det talas om klimatet. Stötta oss att uppnå vår vision genom att swisha till 123 314 5307.

 

 

 

%d bloggare gillar detta: