Klimat och miljö

Skyll inte klimatkrisen på Trump

Det börjar bli svårt att ignorera att vi befinner oss i en klimatkris så allvarlig att mänsklighetens framtid ser ut att hänga på en skör tråd.

Vi vet, på ett ungefär, vad som behöver göras. Vi behöver både förändra vår livsstil radikalt och uppfinna, samt implementera ny teknik i en skala vi knappt kan föreställa oss.

Det är svårt, kanske omöjligt.

Då är det förstås förödande att några av världens främsta ledare (läs: Trump, Bolsonaro och Putin) gör sitt bästa för att hålla liv i de fossila bränslena och ta död på de orörda naturområden som finns kvar.

Dagens Nyheters Björn Wiman beskriver det som att striden står mellan dem som älskar livet och en apokalyptisk högerradikalism som kan driva civilisationen mot en säker undergång (DN 20/10).

annonsera kvadrat 2aMen det vore oärligt att skylla klimatkrisen på Trump och hans populistkollegor.

Klimatförändringarna har varit kända sen slutet av 1800-talet och det första globala klimatavtalet skrevs 1992. Sedan det skrevs har utsläppen av koldioxid ökat med 50 procent, till ofattbara 32 gigaton förra året.

Det innebär att vi alla på sätt och vis är medskyldiga.

Det är våra vanor, vårt ekonomiska system och våra politiker som har orsakat det här. Trump är bara den som sätter in det sista hugget i en kropp som redan ligger ned och förblöder.

Och faktum är att USA:s utsläpp minskat i relativt rask takt under Trumps presidentskap, även om det knappast är tack vare honom.

Under höstens svenska regeringsförhandlingar har partierna börjat ställa sina krav för att ingå i regering eller åtminstone inte obstruera en ny regering.

Om man bortser från Miljöpartiet har ingen ställt några krav alls rörande klimat och miljö. I årtionden har politiken konsekvent nedprioriterat planetens fortlevnad, med eller utan en Trump som styrande i Washington.

Det är nog dags för oss alla att börja fundera på om vi verkligen älskar livet så mycket som Björn Wiman påstår.

 

Anders Nilsson, psykolog, miljöpartist och skribent på Grön Opinion

Gillade du texten? Grön Opinion vill att det inte ska gå en dag i svensk debatt utan att det talas om klimatet. Stötta oss att uppnå vår vision genom att swisha till 123 314 5307.

Gillade du inte texten? Skriv en replik! Grön Opinion håller högt i tak i debatten.

Skribent och redaktör för Grön Opinion, aktiv i Miljöpartiet och till vardags psykolog och forskare i psykologi. Nås på anders@gronopinion.com och @angoranders på Twitter.

%d bloggare gillar detta: