Gästkrönika Samhällsdebatt

Gästkrönika Livija Ginters: Att vaccinera sig mot sin egen okunskap

Häromdagen gick influencern Helen Torsgården ut på Instagram och frågar om hon borde fortsätta vaccinera sitt barn: ”Alla ni som är pålästa… Både för och emot vaccin får gärna skriva till mig och berätta mer!”.

Förra året dog 16 barn av mässling i Sverige. 1000 i kikhosta. 2500 drabbades av äkta krupp, och hela 175 barn dog till följd av detta. Köerna på sjukhusen för behandling har nu ökat längden på vårdköerna, särskilt som att de som drabbats värst redan har svagt immunförsvar. Minns ni rubrikerna? Nej, det gör ni inte.

Sedan det allmänna vaccinationsprogrammet infördes har sjukdomarna och dess följder i princip försvunnit från vår radar. Siffrorna ovan speglar däremot läget i Sverige precis innan programmet trädde i kraft. Det sensationella borde ha prytt varje löpsedel förra året.

Förra veckan fångade en nyhetsrubrik mitt öga i flödet. Ett fall av mässling hade konstaterats i Stockholm. Mässlingen ökar igen. Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att antalet fall av mässling i Europa ökat drastiskt under de senaste tre åren. 2016 insjuknade 5273 personer. 2018 insjuknade över 80 000, och 72 dog. På två år femtonfaldigades (!) antalet insjuknade.

Det finns två förklaringar till detta. Delvis beror det på att fler flyttat till Europa som inte har ett fullständigt skydd. Det är enkelt avhjälpt genom att erbjuda vaccinationer i vuxen ålder för människor som bosätter sig i Sverige för första gången eller efter längre utlandsvistelse. Ett enkelt ”Välkommen till din vårdcentral” tillsammans med rabattkupongerna från det lokala Coop när man blir folkbokförd i landet.

Den större orsaken till den explosionsartade ökningen är att fler oavsett bakgrund aktivt väljer bort att vaccinera sina barn i missriktad välvilja. De är oftast väldigt pålästa, men har de förmågan att avgöra om vad de läser är riktigt eller inte?

Soki Choi – författare till en bok som kritiserades starkt i förra veckan genom att bland annat hävda att syrad läsk botar Alzheimers – hävdar i Expressen” Jag tycker inte man ska underskatta folkets förmåga att själva tolka studier”. Jo, det ska man. Anledningen heter Dunning-Kruger-effekten: ju mindre du vet om ett område desto större är sannolikheten att du uppskattar din egen kompetens som väldigt hög. Lägg till att vi gärna litar mer på sånt som stämmer överens med vad vi redan tycker med och risken att landa katastrofalt fel ökar markant.

Idag när alla har tillgång till studier som finns en googling bort blir vikten av att få fler att inse skillnaden mellan att ”ha läst på” och ”vara kunnig” ännu viktigare.

Vad Helen Torsgården landar i vet vi inte, eftersom hon efter många starka reaktioner inte vill röra upp mer känslor genom att avslöja sitt beslut. Själv har jag markerat med rött i väggkalendern när min egen son ska få nästa vaccination. Men om vaccinationsgraden sänks i Sverige behöver vi fundera på om det alls är Helen och jag som ska ha det beslutet på våra axlar. Åtminstone tills vi är medvetna om våra egna begränsningar och vad som står på spel.

52779983_1686949238117793_2015156465819451392_n

Livija Ginters har en bakgrund inom organisationsutveckling och vetenskapskommunikation med intresse för säkerhet, vetenskaplighet och klimatfrågor. Tidigare aktiv inom Miljöpartiet.

Gillade du texten? Stötta oss genom att swisha till 123 314 5307.

Gillade du inte texten? Skriv en replik! Mejla info@gronopinion.com.

%d bloggare gillar detta: