Samhällsdebatt

Basinkomst på EU-nivå kan lösa fattigdomen

Tiggeri handlar om fattigdom och bör hanteras som ett ekonomiskt problem. Nästan var fjärde EU-medborgare anses enligt Eurostat som fattig eller i risken för fattigdom. Som värst är situationen i Bulgarien och Rumänien. För att reducera fattigdom behövs både mer ekonomisk frihet och liberalisering av nuvarande välfärdssystem. En framtida lösning för EU vore att införa basinkomst som når direkt till individen.

”Fattigdomens lösning ligger inte i utvecklingen av nya expertgrupper”

Mycket av diskussionerna om tiggeri fokuserar på regeringar och offentliga processer. Att stater ska skriva på avtal, länderna ta hand om sina medborgare, eller att ”mer ska göras på EU-nivå”. Åtgärderna som har genomförts hittills är mycket otillräckliga. Samarbeten mellan offentliga institutioner är otillräckliga om dess innehåll är svaga rörande resurser och resultat.

Fattigdomens lösning ligger inte i utvecklingen av nya expertgrupper, dialoger mellan regeringar eller EU-fonder. I kombination med ekonomiska liberaliseringar som genom fullbordan av EU:s tjänstemarknad och processer med grön skatteväxling som möjliggör reducerade skatter på inkomst kan fattigdom i unionen reduceras mer. Men utöver det behövs nya lösningar med fokus på individen och direkt bistånd.

En sådan lösning vore en europeisk basinkomstpolicy eller direktutdelning där åtminstone varje myndig individ bosatt i unionen får runt 250 euro (2500 kr) i månaden på sitt konto utan krav på motprestation. En inkomst eller utdelning som individen får använda efter eget huvud gör skillnad oavsett om man befinner sig i Bukarest, Barcelona eller Berlin.

En sådan utdelning skulle kunna finansieras exempelvis genom att avskaffa flera EU-fonder och större delar av jordbruksstödet. Bara Globaliseringsfonden, med en maximal budget på 150 miljoner euro (15 miljarder kronor), skulle kunna ge basinkomst till 50 000 myndiga individer under ett år.

Under det kommande Europaparlamentsvalet är det viktigt att fler lyfter idén om medborgarnas Europa. Än idag står EU för nästan 50% av världens samlade välfärd, men framtida svar kräver att övergå från dagens välfärdsmodeller med krav och kontroller till mer frihet och ödmjukhet. Ett sätt att förverkliga en medborgerlig vision för unionen är att skapa ett socialt kontrakt mellan EU-nivån och individen. På det sättet kan fattigdomen i EU minska snabbare under 2020-talet.

 

Vladan Lausevic, liberal och skribent på Grön Opinion

Gillade du texten? Stötta oss att uppnå vår vision genom att swisha till 123 314 5307.

%d bloggare gillar detta: