Debatt Klimat och miljö

Replik Anders Nilsson: Vanskligt att villkora klimatarbetet

Gapet mellan rika och fattiga länder har minskats tack vare kol och olja. Det är ett exempel på hur vanskligt det är att villkora klimatarbetet med idéer om till exempel rättvisa, skriver Grön opinions Anders Nilsson i ett svar till Erik Pihls replik.

I Erik Pihls replik mitt inlägg om klimatet, frihet och rättvisa invänder han att klimatförändringar riskerar drabba de redan mest utsatta, att högerkonservativa krafter sätter käppar i hjulet för omställningen och att klimatpolitiken måste vara inkluderande för att få genomslag.

Inget av ovanstående är fel, men det missar poängen. Hur skulle Pihl ställa sig till arbetet mot klimatförändringar om det var så att det faktiskt gynnade de fattigaste på bekostnad av de rika? Det är en hypotetisk tanke, men inte så långsökt som man kan tro. De senaste tre decennierna har sett en aldrig skådad välståndsökning globalt, vilket har gynnat miljontals fattiga människor, i första hand i Kina. Miljontals kineser har i rekordfart närmat sig välståndsnivåerna i väst. Samtidigt har gapet mellan fattiga och rika länder har minskat. Kruxet är att det har skett med hjälp av en kol- och oljeintensiv industri som samtidigt har släppt ut ofattbara mängder växthusgaser.

På ett liknande sätt berodde en av de största minskningarna av utsläpp av växthusgaser på Sovjetunionens kollaps. Tusentals fabriker och kraftverk stängdes när det inte längre fanns en planekonomi att stötta dem. Resultatet var en vinst för klimatet, men på många sätt en katastrof för människor som var beroende av dem. Trettio år senare kämpar många samhällen, regioner och hela länder med sviterna efter östblockets kollaps.

Exemplen visar det vanskliga i att villkora klimatfrågan, som består av faktiska utsläpp av gas, med kulturella idéer som jämlikhet, rättvisa, lycka, frihet eller framtidstro. Det kommer inte finnas ett enda sätt att ställa om till ett hållbart samhälle, men vi måste utgå från de högst konkreta planetära gränserna snarare än vilka andra idéer vi kan uppfylla.

____

Anders Nilsson, miljöpartist och redaktör på Grön Opinion.

Nås på anders (a) gronopinion.com

Gillade du texten? Våra texter är gratis för läsarna. Stötta oss genom att swisha till 123 314 5307. Gillade du inte texten? Skriv en replik och skicka till info (a) gronopinion.com

Skribent och redaktör för Grön Opinion, aktiv i Miljöpartiet och till vardags psykolog och forskare i psykologi. Nås på anders@gronopinion.com och @angoranders på Twitter.

1 kommentar på “Replik Anders Nilsson: Vanskligt att villkora klimatarbetet

%d bloggare gillar detta: