Debatt

Därför vinner Ukraina ”kryptokriget” mot Ryssland

Det finns en oro för att kryptovalutor skulle kunna användas av Ryssland för att undvika sanktioner, men det kan lika gärna vara ett medel för att stötta Ukraina, skriver Vladan Lausevic.

I samband med kriget i Ukraina pågår politiska diskussioner om Ryssland kan undvika nyligen införda sanktioner genom att använda kryptovalutor som Bitcoin. Men oron att Ryssland kan undvika sanktioner genom kryptovalutor är inte bara överdrivet och obefogat eftersom Ryssland helt enkelt inte kan klara sig undan på det sättet. Kryptovalutor kan istället gynna Ukraina som tack vare sina lagar rörande digitalisering, blockchain och kryptovalutor har skapat sig en bättre ekonomisk position och för att kunna vinna kriget. 

Det finns många politiker och tjänstemän i världen som ogillar kryptovalutor, alltså valutor som inte bara är digitala utan bygger främst på att ingen regering eller offentlig makt finns bakom valutorna. I USA har till exempel före detta politikern och presidentkandidaten Hillary Clinton uttalat sig negativt om kryptovalutor och decentraliserade ekonomiska system. I Europa har det gjorts liknande uttalanden som i samband med när myndighetscheferna för Naturvårdsverket och Finansinspektionen krävt förbud mot framställning av kryptovalutor likt Bitcoin i unionen. 

I samband med kriget mot Ukraina hörs det liknande retorik där politiker i Washington och Bryssel menar att kryptovalutor borde förbjudas och förhindras  med hänvisning till Rysslands invasion. Argumentet är att Ryssland kan använda kryptovalutor för att undvika de rådande sanktionerna, men även för att ryska medborgare, även de som är oskyldiga, överlag inte ska kunna få handla med kryptovalutor. Saken är bara att Ryssland inte kan undvika sanktionerna genom att använda sig av kryptovalutor och olika experter liksom analyser har redan visat att så inte är fallet av flera anledningar. 

Dels är fallet att det saknas tillräckligt med pengar på kryptovalutamarknaden globalt sett. Även om alla kryptovalutor och deras communities (digitala sammaslutningar) skulle användas för att stödja Ryssland så skulle det fortfarande vara otillräckligt för hela den ryska befolkningen och ryska statens krigskostnader att kunna klara alla sanktioners påverkan under en längre tid. På det sättet kan inte kryptovalutor fungera som en avgörande lösning för varken Ryssland eller Ukraina. 

Dels handlar det om att Ryssland som stat under de senaste åren har agerat negativt rörande kryptovalutor. Diktaturer och autokrater ogillar i grunden kryptovalutor eftersom sådana valutor ses som både symboler liksom praktisk funktion som främjar frihet, öppenhet och decentralisering. Eftersom decentralisering betyder att individer kan samarbeta utan “mellanhänder” som regeringar och banker. Rysslands agerande har varit det motsatta jämfört med Ukraina, som har främjat legaliserande och inkluderande lagstiftning rörande kryptovalutor som Bitcoin under 2010-talet. 

Sist men inte minst handlar det om spårbarhet och transparens. Det finns närmast helt anonyma kryptovalutor som Monero, men majoriteten av kryptovalutorna har öppna och synliga processer rörande transaktioner. Det beror mest på att själva systemet för transaktioner genom blockchain (blockkedjan, som en decentraliserad databas och hållare) bygger på att det som skrivs på blockchain stannar på blockchain, bland annat för att motverka korruption och missbruk i samband med mellanmänskliga samspel. På det sättet blir det svårt för både ryska staten och sanktionerade ryska medborgare, liksom för individer som vill stödja Ryssland att använda kryptovalutor utan att bli upptäckta av europeiska och andra sanktionerande myndigheter. 

Kriget i Ukraina visar på hur kryptovalutor kan användas för att stödja civila och militära personer och institutioner. Det sker till exempel genom att kryptovalutor som Bitcoin skickas till hjälporganisationer och plattformar som Help the Helper som kan direkt använda donationer för att få fram mat, mediciner och boende till drabbade medborgare. Samtidigt är fallet att anti-krytpovalutapolitiker och andra passar på att sprida falska berättelser om kryptovalutor med syfte att motverka ekonomiska, sociala och institutionella förändringar som rörande centralbanker och lätta krediter som i USA och EU. 

Därför är det viktigt att fler drar optimistiska och frihetliga lärdomar från kriget i Ukraina eftersom det inte är en fråga om utan en fråga om när kryptovalutor kommer att vara en del av våra vardagsliv i högre grad. 

Vladan Lausevic, debattör och skribent på Grön Opinion.

1 kommentar på “Därför vinner Ukraina ”kryptokriget” mot Ryssland

  1. väldigt bra skrivet!

    Har du skrivit något ang den gängse idén om att Bitcoin skulle vara mer miljöovänliga än andra jämförbara saker?

    Gilla

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: