Gästkrönika

Tamuz Hidir: Svårt att se slutet på kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina är existentiellt för både Ukraina och för Putin. Vinner Putin försvinner Ukraina. Förlorar Putin försvinner hans regim, skriver Tamuz Hidir.

Hur länge kommer kriget i Ukraina att pågå? Den frågan får jag ofta när jag föreläser om mina erfarenheter från krigets Ukraina.

Det enkla svaret är att det är ingen som vet. Men jag ska försöka ge mitt resonemang nedan:

För Ukraina är kriget existentiellt. Förlorar Ukraina så kommer Ukraina sluta att existera som politisk nation. Vi kan se vad som händer i de städer som Ryssland ockuperar. Allt som politiskt symboliserar Ukraina försvinner. Den ukrainska flaggan, språket, ukrainska tv-kanaler, statyer, valutan men framförallt fördrivning, arrestering och mord på pro-ukrainska politiker, journalister och aktivister från civilsamhället. Historiens ironi är att begreppet ”folkmord” myntades av juridikprofessorn Raphael Lemkin som var verksam vid Lvivs Universitet.

För Putins Ryssland är kriget också existentiellt. En förlust kan bli ytterst ödesdiger för hans regim. Det finns även en överhängande risk att Putin i sitt fall kommer att dra med hela Ryssland. Konsekvenserna av detta är omöjliga att förutse. Det kan leda till disintegration av den Ryska federationen. Att vid ett nederlag kommer mycket att krackelera bakom en ihålig fasad uppburen av statlig propaganda och imperialistiska storhetsdrömmar.

För svaret på vad som kommer efter idén om återupprättandet av ett imperium är ytterst oklart. I Europa har imperiers sammanbrott varit en otrolig smärtsam och blodig process men svaret blev europeisk integration. Där projektet Europeiska unionen kunnat bevara freden och utöka samarbetet mellan dess medlemsländer i över 75 år. Något helt unikt i mänsklighetens historia. 

Tillbaks till frågan om hur länge kriget i Ukraina kommer att pågå. 

Den rationella västerlänningen i mig säger att det dröjer tills det att båda sidor nött ut varandra och sätter sig vid förhandlingsbordet och förhandlar fram någon form av vapenstillestånd med en tillfällig kompromiss som kanske leder till en permanent lösning.

Ukrainaren i mig säger tills det dröjer till Putin blir besegrad och bortkörd från Ukraina. Vad som händer med Ryssland är helt oväsentligt i dagsläget.

Pessimisten i mig säger att Putin lyckas nöta ner det ukrainska motståndet. Väst kommer inte orka fortsätta bry sig samtidigt som Putin kommer att fortsätta planera nya erövringskrig. Frågan är vem som står på tur? Moldavien? Kazakstan? Eller varför inte testa artikel fem i Natos stadgar?

Turkiet kunde länge blockera Sveriges och Finlands Natoansökningar. En diktator dikterar villkoren för demokratier. Ja, frågan är hur länderna inom Nato skulle lyckas komma överens om att offra sina bästa soldater till att försvara varandra? Det är något som Putin hemskt gärna skulle vilja testa.

Erfarenheten i mig säger att när vi pratar om Ukraina så kommer vi att få se ett apokalyptisk scenario. Precis som när Sovjetunionen upplöstes och dåtidens otroligt modiga politiker bestämde sig för att utropa Ukrainas självständighet och därmed slog spiken i kistan för Sovjetunionen. Eller demonstranter 2014 på Maidan torget som lyckades mot alla odds och med enorma uppoffringar driva iväg en maktgalen diktator och återigen ge Ukraina en demokratisk framtid. Eller som nu när Ukraina heroiskt och återigen mot alla odds och expertutlåtande lyckas försvara landet mot Putins invasion.

Frågan är bara vad nästa överraskning kommer att bära med sig?


Tamuz Hidir är född i Ukraina men uppvuxen i Sverige. De senaste 10 åren har han arbetat med att utveckla idrottsrörelsen i Ukraina och befann sig i Kyiv när kriget startade.

1 kommentar på “Tamuz Hidir: Svårt att se slutet på kriget i Ukraina

  1. Det finns ett möjligt scenario till : att Ryssland sluter sig och varken släpper in eller ut varor eller människor. Alternativt att resten av världen bygger upp Järnridån 2.0. Då krävs verkligen att de ryska oligarkerna slutar stjäla ryska statens resurser för att ryssarna inte ska behöva svälta. Den ryska repressionen mot oliktänkande kommer att bli stenhård vilket som.

    Gilla

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: