Recension

Recension: Sharing Green Economy

Mike Duwes bok Sharing Green Economy är intressant för att den försöker runda höger-vänster-skalan och kommer med oväntade idéer för att skapa ett hållbarare samhälle, skriver Vladan Lausevic i en recension.

Hur ska USA utvecklas rörande ekologi, klimatomställningen och hållbarhet? Sådana frågor har diskuterats sedan 1970-talet och i högre grad sedan 1990- och 2000-talets diskussioner om den globala uppvärmningen, klimatet och världens framtid. Diskussioner pågår för tillfället i samband med presidenten John Bidens State of the Union-tal och det kommande presidentvalet 2024. 

Det finns många idéer och förslag som historiskt har främst drivits av vänsterorienterade, gröna och progressiva politiska aktörer. En ny bok som handlar om att förena olika förslag för att att runda vänster-höger skalans ekonomiska konflikter och den rådande politiska polariseringen i landet heter Sharing Green Economy av Mike Duwe. Författaren menar bland annat att USAs utveckling handlar om att främja mer decentralisering och innovation samt mellanmänsklig och lokal samverkan i mindre gemenskap. 

Duwes bok är extra intressant att läsa eftersom den tar upp idéer som är aktuella och moderna men som ändå inte alltid nämns i diskussioner om klimatfrågor. Till exempel förespråkar Duwe användning av gröna kryptovalutor och hänvisar till redan existerande communities och initiativ som tillämpar sådana valutor för matproduktion, sociala projekt och ekobyar. Vidare menar Duwe att klimatomställningen handlar om att förändra det filosofiska synen på arbete där enligt honom fler människor behöver ha olika typer av gröna och meningsfulla belönade aktiviteter i vardagslivet. 

Centrala begrepp i boken om grön delningsekonomi är samarbete, decentralisering och gemenskap. Dufwes texter präglas också av optimism och uppmuntran till lokal hantering av miljöproblem och att klimatförändringarnas negativa följder bör hanteras genom mer demokratiska och konstruktiva relationer mellan människor liksom mellan invånare och myndigheter. Hans förslag handlar bland annat om bättre samverkan mellan den federala och lokala nivåerna.

Det finns samtidigt delar av boken som kan ses som väldigt kontroversiella och även mer orealistiska. Duwe menar till exempel att USA som nation borde förklara “War on climate change” (krig mot klimatförändringarna) vilket kan låta fel och kontraproduktivt med tanke på tidigare fraser och resultat rörande “krig” mot narkotika, terrorism och människosmuggling. Boken handlar mycket om förslag för en ny grön överenskommelse (new green deal) med fokus på stora offentliga satsningar på klimatomställningen. Samtidigt saknas fler exempel som visar på tidigare problem med sådan politik som i fallet med Sydkoreas green deal och risker som finns när politiker lovar och väljarna förväntar sig omöjliga resultat. 

Sharing Green Economy är i stort en mycket fångande och tankeväckande läsning om hur klimatomställande processer kan göras genom att förena centraliserade myndigheter och institutioner med decentraliserade sådana som kooperativ, communities och ekobyar. Det märks i boken att Duwe har praktisk erfarenhet som grön entreprenör som vill få fler amerikaner att samarbeta och bry sig om varandra istället för att hata och misstro varandra. Därför avslutas boken bland annat med uppmaningen till läsaren att om ens mark förstörs av metan så finns det finns en marknadslösning på det. På det sättet visar Dufwe hur både marknader, gemenskaper och offentliga institutioner behövs för att göra USA till en ekologisk förebild globalt. 

0 kommentarer på “Recension: Sharing Green Economy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: